Trauma-kaleidoszkóp

Original price was: 14.500 Ft.Current price is: 12.000 Ft.

Készleten

Szerkesztették: Árkovits Amaryl, Terenyi Zoltán, Varga S. Katalin

Tartalomjegyzék

A kaleidoszkóp olyan szerkezet, melyben néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör megsokszorozza a benne elhelyezett színes tárgyak, lemezkék képét, így érdekesen kavargó látványt nyújt a betekintőnek. Most egy ilyen sokszínű összeállítást tart a kezében az olvasó a lélektan világából. Az élet különböző területeiről származó emberi traumák, nehéz helyzetek tanulmányozásával és kezelésével foglalkozik az összeállítás, amely a pszichoterápiás módszerek képviselőinek együttműködésével, együtt gondolkodásából született. Nemcsak egyéni, de közösségi, sőt társadalmi traumákat is elemeznek a neves szerzők: pszichiáterek, pszichológusok, szociális munkások, jogászok.
Izgalmas, ahogy kibomlik az olvasó számára az, miként közelít ezekhez az úgynevezett kapcsolati traumákhoz az érdekvédő, hogyan a menekültekkel foglalkozó pszichiáter, egy hátrányos helyzetű gyerekek közösségépítésével foglalkozó szakembercsapat vagy az egyéni terapeuta. Fokozatosan ismerkedünk a különböző nehéz helyzetekkel és azok kezelésével, például az LMBTQ+ kliensek vagy a szenvedélybetegek között, az iskolai zaklatások színterén vagy a szülési traumát átélt nők terápiája kapcsán. Rendkívül megragadó és elgondolkodtató, miként fedezi fel egy családterapeuta, majd egy pszichoanalitikus a generációkon átívelő, ismétlődő traumákat egyéni elakadások kapcsán, melyekben összefonódnak a jelenkori egyéni sorsok a múltbeli történelmi és családi megrázkódtatásokkal. Maguknak a traumaterápiával foglalkozó pszichoterapeutáknak a speciális kihívásai, attitűdjei sem maradnak ki az összeállításból.
Valóban színes, sokoldalú, újszerű kötetet kapunk kézhez. Szép plasztikus esetbemutatásokat olvashatunk, érzékletes leírásokat, melyek néhol a szerzők nagyfokú empátiája miatt az olvasónak is felkavaróak. Nagy erejű elemzéseket, melyeken átsüt a szerzők elkötelezettsége és eltökéltsége, hogy pszichológiai eszközökkel feloldhatóvá, feldolgozhatóvá, netán megelőzhetővé tegyék a traumákat. Gondolatgazdag, összefoglaló írásokat, melyek jól strukturálják az élményszerű bemutatásokat.
A hazai magyar nyelvű pszichoterápiás irodalomban eddig érezhetően hiányzó gyűjtemény szakszerűen és mégis emberien szól a szakembereken kívül az átlagemberekhez is, akik megannyi traumát hordoznak magukban, s ki-ki ráismerhet az élményeire, családjára, sorsára. S nemcsak ráismerhet, de talán így könnyebben utat találhat ezeknek a traumáknak a feloldásához, kezeléséhez, a szakszerű segítséghez. Elgondolkodtató, izgalmas könyv.
Barcy Magdolna

Oldalszám

924

Kiadás éve

2023

Kötészet

Cérnafűzött, kemény táblás

Termékkategóriák

Kosár