Pszichiátriai interjú a klinikai gyakorlatban – e-Könyv

5.000 Ft

Elfogyott

Roger A. MacKinnon, Robert Michels, Peter J. Buckley

 

Ez a könyv azokkal a pszichiátriai interjúkkal foglalkozik, melyek célja az érzelmi problémákkal vagy pszichiátriai betegségekkel küzdő emberek kezelése. Jelen pszichodinamikai tudásunk alapjai Freudtól származnak, jóllehet mások kiszélesítették és kiterjesztették gondolatait. Könyvünkben szerepel az énpszichológia, a tárgykapcsolat elmélet, a viselkedéslélektan, a szelfpszichológia, a kapcsolati pszichológia és az interszubjektív pszichológia is, bár ezt nem mindig nevesítjük.

Két bevezető fejezet után a következő rész a fő klinikai szindrómákat és személyiségtípusokat tárgyalja, nevesítve a kényszeres, hisztrionikus, nárcisztikus, mazochista, depressziós, szorongó, traumatizált, borderline, antiszociális, paranoid, pszichotikus, pszichoszomatikus és kognitív károsodást szenvedett betegségekét. E szindrómák és személyiségstílusok az interjú és a kezelés során később fellépő problémák kibontásának fő meghatározói. Valamennyi klinikai fejezet a pszichopatológia, a klinikai eredmények és a pszichodinamikus megfogalmazás bemutatásával indul. Ezután áttekintjük a jellemző interjú alatti viselkedést, és tanácsot adunk az interjú vezetésére az egyes típusú páciensek esetében. A könyvben bemutatott klinikai esetábrázolásokat a szerzők nagyrészt saját klinikai gyakorlatukból vagy tanítási tapasztalatukból hozták.

E megközelítés nem akarja azt sugallni, hogy ezek „helyes” technikák vagy hogy az interjúzás ezek memorizálásával megtanulható. Interjúfelvételi stílusunk nem kell, hogy minden olvasónknak tetsszen vagy mindegyikük számára alkalmas legyen. Azonban vannak diákok, akiknek kevés lehetőségük van a gyakorlott orvosok interjúinak megfigyelésére vagy arra, hogy őket megfigyeljék. Bár ez a könyv nem helyettesítheti a helyes klinikai tanítást, hasznos lehetőséget teremt arra, hogy bepillantást nyerjünk abba, ahogyan a gyakorlott orvosok vezetik az interjúkat.

A III. rész az önmagukban is speciális problémát jelentő interjúhelyzetekkel foglalkozik. Bármilyen szindrómában vagy betegségben szenvedő páciens esetében felléphet ilyen helyzet. Ebben az esetben a hangsúly az adott típusú pszichopatológiáról a klinikai helyzetben rejlő tényezőkre helyeződik át, amelyek kiemelt szerepet tölthetnek be az interjú lefolytatásának meghatározásában. Erre példa az általános kórházi osztályon végzett konzultáció vagy a más háttérrel rendelkező páciens.

A legutolsó részt a pszichiátriai interjút befolyásoló olyan különleges technikai kérdéseknek tartjuk fenn, mint a jegyzetelés, az e-mail és a telefon szerepe, beleértve a páciens mobiltelefonját vagy személyhívóját is.

Már nem rendelhető.

Oldalszám

569

Kiadás éve

2010

Termékkategóriák

Kosár