Motivációs interjú a klinikai gyakorlatban

Original price was: 3.500 Ft.Current price is: 3.100 Ft.

Készleten

Nagyszerű könyv mind a tapasztalt szakemberek, mind a kezdő klinikusok számára. Klinikusként gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor olyan kezeléseket, vagy életmódváltást kell javasolnunk, amiket a páciensek nem feltétlenül szeretnének.
Amikor egy személy ambvivalens azzal kapcsolatban, hogy változtasson-e a viselkedésén, valószínűleg ellenállást vált ki, és csökkenti a változás valószínűségét, ha előírjuk számára a kívánatos viselkedést.
Az emberek inkább akkor hajlamosak változni, ha ez az ő szabad elhatározásukból történik, olyan célokat követve, amiket ők tűztek ki önmaguknak.
A motivációs interjú technikája annak az orvoslásnak a része, amely tiszteletben tartja az autonómiát, azt feltételezi, hogy a változás jóval nagyobb valószínűséggel megtörténik, ha azt a páciens akarja. Olyan erőfeszítésnek tekinthető tehát, amely a változásra való belső motiváció megteremtését célozza meg – azaz segítséget nyújt a betegnek, hogy megfogalmazza, mi az, amit valójában akar és értékel, és az ajánlott kezelés hogyan segíthet ennek elérésében.
A motivációs interjúnak nem célja az, hogy a pácienst meggyőzze, hogy olyan irányba haladjon, amit nem ő maga választott, vagy hogy rávegye arra, amit az orvos javasol, illetve, hogy bármire kényszerítse.

A motivációs interjú egyértelműen az a standardizált interjúkészítési készség, amelyre a klinikai munkánk támaszkodik, és ez a könyvből közérthető, gyakorlatban alkalmazható formában sajátítható el.  Mind a kezdők, mind a tapasztalt szakemberek számára értékes tudást közvetít. A szerzők végigvezetik olvasóikat a motivációs interjú elsajátításához szükséges gyakorlati lépéseken, és érthető, szemléletes példákkal mutatják be az intervenciókat.

Petrakis Ismene L., MD., pszichiáter professzor, Yale School of Medicine és az addiktológus pszichiáter szakorvosképzési program vezetője

A szerzők:

  • Petros Levounis, M. D., M. A., a Pszichiátriai Tanszék professzora és vezetője, Rutgers New Jersey Medical School; főorvos, University Hospital, Newark, New Jersey
  • Bachaar Arnaout, M. D., a Yale School of Medicine pszichiáter adjunktusa, VA Connecticut Healthcare System, West Havenben, Connecticutban és a Detoxification and Addiction Stabilization Service igazgatója, illetve a VA Connecticut Healthcare System Psychosocial Residential Treatment Program orvosigazgatója West Havenben, Connecticutban
  • Carla Marienfeld, M.D., docens pszichiáter, University of California, San Diego, Kalifornia és az UCSD Addiction Recovery and Treatment Program igazgatója, Ja Lollában, Kaliforniában
Oldalszám

348

Kiadás éve

2018

Termékkategóriák

Kosár