Ferenczi a pszichoanalízis felé – Preanalitikus írások 1897–1908

Original price was: 4.900 Ft.Current price is: 3.800 Ft.

Készleten (utánrendelhető)

FERENCZI SÁNDOR ÖSSZES MŰVEI 1.

Szerkesztette:

Mészáros Judit

Főszerkesztők:

Mészáros Judit • Harmatta János • Bókay Antal

Ferenczi Sándor preanalitikus írásai az életmű majd egyharmadát átölelő időszak munkásságának gyűjteményes dokumentuma, amely 1908 februárjáig, a történelmi jelentőségű Freud – Ferenczi találkozásig, a  pszichoanalitikus időszak kezdetéig követi nyomon Ferenczi orvosi és közéleti tevékenységét. Kirajzolódik a huszonéves Ferenczi pályakezdése, szakmai útkeresése, és a szomatikus orvoslással párhuzamosan  kibontakoznak az alkotói pálya alaptémái: a pszichés betegségek, a szexualitás lélektani kérdései, a tudattalan és félig tudatos folyamatok felismerése, az orvos-beteg együttműködő kapcsolat iránti igény akkoriban szokatlan felvetése, ugyanakkor nélkülözhetetlensége a gyógyítás során. E korai témákhoz csatlakozik a hierarchikus kapcsolati modell és tekintélyelvűség kritikája, Ferenczi későbbi pszichoanalitikusi ars poeticájának alapja.
A korai írások a 20. század eleji Magyarország orvos-közéleti és kulturális életének szövetébe ágyazva betekintést nyújtanak Ferenczi szakmai és irodalmi kapcsolataiba, a természet- és bölcsészettudományok területén megmutatkozó jártasságába. Ferenczi széles érdeklődési köre és kulturális beágyazottsága hozzájárul majd az általa létrehozott Magyarországi Pszichoanalitikai Egyesület interdiszciplináris nyitottságához és a budapesti iskola egyedülálló sokszínűségéhez.

A preanalitikus korszak több mint száz különféle műfajú publikációja – tanulmányok, recenziók, esetbemutatások, fordítások – a Ferenczi életmű szerves részét alkotják, amelyben felismerhetőek Ferenczi személyiségének alapvonásai, és későbbi pszichoanalitikusi szemléletének alapértékei.

A kötetek megjelenését az NKA támogatta, s a Ferenczi Sándor Egyesülettel együttműködésben került kiadásra

Kötészet

Keménytáblás

Kiadás éve

2022 (február)

Terjedelem

560 oldal

Termékkategóriák

Kosár