A nemzeti(-)szocialista Miskolc

3.100 Ft

Készleten (utánrendelhető)

Cikkszám: ISBN 978-615-5981-34-0 Kategóriák: , , ,

Horváth Aladár

– polgárjogi tanulmány –

Miskolc szülötte, Horváth Aladár pedagógus, a rendszerváltás hajnalán született helyi polgárjogi mozgalom, a Gettóellenes Ideiglenes Bizottság vezetője a 2017-ben megjelent roma politikatörténeti visszaemlékezés, az Indulás után újabb szociológiai-történeti tanulmánnyal jelentkezik.

A nemzeti(-)szocialista Miskolc a város mindeddig ki nem beszélt, fel nem dolgozott történelmi események, az 1944, az 1946 és az 1956. évi zsidóellenes pogromok sorába illeszti az elmúlt évtizedekben a cigány közösséggel szembeni diszkriminatív, apartheid gyakorlatát. A szerző ennek a kirekesztő politikának a legdurvább kicsúcsosodásait érintve eljut a Számozott utcákban élő romák szisztematikus elüldözésének bizonyításáig. 2014-től, az Orbán-rezsim jelképe, a stadion építése, a gátlástalan gazdasági érdekek mellett a korrupció által is motivált pártok közötti rasszizmus-versenynek is teret ad. A kormánypárt helyi adminisztrációja a szélsőjobboldali, nyíltan fasiszta programmal fellépő Jobbik akarata szerint – minden magyar jogi kontrollintézmény szerint törvénytelenül – kétszáz cigánycsaládot távolít el a munkástelepről, és mintegy ötszázat a városból, melynek nagyobbik fele Kanadában kér és kap menekültstátuszt, másik része pedig a városszéli cigánygettók szörnyűséges putrijaiba kényszerül.

A szerző a város és az állam cigányellenes politikájának elemzése során eljut a nacionál-szocialista jellemvonásokig. Horváth Aladár polgárjogi tanulmánya szerint demokratikus rendszerben a politikai mellett a jogi felelősség – emberi(es)ségellenes bűncselekmény – tényének megállapítása is napirendre fog kerülni. A 2019. évi helyi önkormányzati választások némi bizakodásra adnak okot: a civil demokraták hatalomba kerülésével megszűnhet a nyílt apartheid Miskolcon.

Dr. Kóczé Angéla szocilológus a következő szavakkal ajánlja:
„Horváth Aladár „polgárjogi tanulmánya” pontos látlelete annak, hogyan silányul üres frázisokká a rendszerváltás után remélt demokratikus, szabad, egyenlő és igazságos társadalom ígérete. A szerző által elemzett társadalmi és politika folyamatok reményeim szerint felébresztik az olvasókban a morális felháborodást és a közös felelősségvállalás igényét.”

Lengyel László közgazdász, politológus ajánlója:
„Több évtizednyi szenvedés és reménytelen nyomorúság rakódik egymásra az alsó és még alsóbb Miskolcon, ahová Horváth Aladár elvisz minket a könyvével. Vajon mikor s hogyan fogunk megbékélni a lelkiismeretünkkel ennyi ránk segítségért tekintő emberi sors láttán? Horváth Aladár szenvedélyes írása lehetne egy igazán soha le nem folytatott dialógus kezdete nemcsak Miskolcon és Miskolcért, hanem egy másik Magyarországon egy másik Magyarországért."

A könyv teljes anyaga angol nyelven is megtalálható a kötetben a CEU Roma Tanulmányok Programjának köszönhetően.

Kötészet

Puhatáblás, ragasztott

Kiadás éve

2021 (augusztus vége)

Terjedelem

256 oldal

Termékkategóriák

Kosár